Amazon scoort op de beurs na neergang Facebook gisteren

0
33

De jaarcijfers van Amazon zijn goed ontvangen op de Amerikaanse beurs. Het aandeel schoot bij de opening van de beurs op Wall Street omhoog met meer dan 10 procent. De techgigant boekte in 2021 een omzet van omgerekend meer dan 400 miljard euro, de winst bedroeg 28 miljard euro. Facebooks moederbedrijf ging gisteren juist heel hard onderuit na de bekendmaking van de resultaten.

Het enthousiasme onder beleggers voor Amazon wordt toegeschreven aan het feit dat het bedrijf de prijs van Amazon Prime verhoogt. Dat is een loyaliteitsprogramma met extra’s, waaronder snellere bezorging en een videodienst. Klanten in de VS gaan straks 139 dollar per jaar betalen; volgens het bedrijf het gevolg van oplopende arbeids- en transportkosten.

Ook is Wall Street blij met het doorlopende succes van Amazons clouddienst AWS (Amazon Web Services). Dat onderdeel is al langer goed voor het grootste deel van de winst. Verder is men blij met Amazons investering in de elektrische automaker Rivian.

Waarschuwing minder omzet

Amazon waarschuwde wel dat de omzet, door oplopende arbeidskosten, in het huidige kwartaal lager zal uitvallen dan waar analisten op hadden gehoopt. Gerekend wordt op een omzet van 97 tot 102 miljard euro.

De ontvangst op de beurs staat in schril contrast de reactie gisteren op de resultaten van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Het bedrijf opereert weliswaar in een andere markt en in andere omstandigheden, maar qua omvang en impact worden ze vaak met elkaar vergeleken.

Bekijk hier de jaaromzet van de zogeheten ‘Big Five’ onder de techbedrijven:

Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg haalde weliswaar goede financiële resultaten, maar heeft ook te maken met een aantal problemen. Voor het eerst nam het aantal dagelijkse actieve gebruikers af en Facebook heeft last van een privacymaatregel van Apple en van concurrentie met TikTok. Het leidde tot het grootste verlies ooit voor een Amerikaanse bedrijf.

Brug uit elkaar voor Bezos

De koersstijging bij Amazon betekent ook dat het vermogen van oprichter Jeff Bezos verder zal toenemen (dat wordt nu geschat op143 miljard euro). Hij deed vorig jaar een stap terug en is niet meer op dagelijkse basis betrokken bij de leiding.

Maar hij weet wel de aandacht te trekken: de Koningshavenbrug in Rotterdam moet uit elkaar om zijn honderden miljoenen kostende nieuwe plezierjacht te vervoeren, en dat leidt tot protest. Het schip is gebouwd door het bedrijf Oceanco uit Alblasserdam en moet daarvandaan naar zee. Burgemeester Aboutaleb heeft inmiddels laten weten dat de doorgang nog geen uitgemaakte zaak is.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × twee =