Apothekers verkopen geneesmiddelen aan buitenland, ondanks medicijntekort

0
374

Medicijnen die eigenlijk bestemd zijn voor Nederlandse patiƫnten worden verkocht aan het buitenland door Nederlandse apothekers. Dat is mogelijk een aanleiding tot het groeiende medicijntekort waar we in Nederland last van hebben. Door de verzekeraar VGZ wordt er een onafhankelijk onderzoek gedaan naar deze handel.

Apothekersorganisatie KNMP meldde een tijdje terug dat er in 2018 bijna 800 geneesmiddelen niet geleverd konden worden. Acht jaar eerder, in 2010, waren dat er nog maar 170.

Het grote medicijntekort zou ontstaan zijn door de lage prijzen die in Nederland voor medicijnen gevraagd worden. Internationale fabrikanten verkopen die medicijnen om die reden liever in het buitenland voor een hogere prijs. Het is niet onbekend dat groothandelaren medicijnen exporteren, maar dat Nederlandse apothekers dat zelf ook doen was nog niet bekend.

VGZ vindt dat het tijd is voor een onderzoek om zo een duidelijker beeld te krijgen van deze geheime handel. “We willen weten wat de voorraadpositie in Nederland is”, aldus een woordvoerder van VGZ op het NOS Radio 1 Journaal. “We moeten weten welke invloed de verkopen aan het buitenland hebben op de tekorten in Nederland.” Precieze cijfers zijn niet bekend, momenteel wordt er vooral geschat.

Apothekers praten liever niet over het onderwerp, aldus Trouw. Er wordt zelfs gesproken over een omerta, een zwijgplicht. Apothekers die beweren de geluiden over handelende collega’s te herkennen zien liever niet hun naam in de krant.

Bron: nos.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here