Apple komt met videodienst vol sterren, maar lijkt geen gevaar voor Netflix

0
323

Apple liet vandaag een andere kant van zichzelf zien. Op een podium, dat op een gegeven moment was overgenomen door grote namen uit Hollywood, presenteerde het bedrijf een reeks nieuwe diensten gericht op video, games, creditcards en nieuws. Daarmee wil het teruglopende iPhone-verkopen gaan compenseren.

Het onderdeel waar vooraf met name naar was uitgekeken, was Apples eigen videodienst. Waarmee Apple zich op terrein begeeft met gevestigde spelers die veel ervaring hebben. Het bedrijf wil dit jaar naar verluidt 2 miljard dollar uitgeven aan de productie van eigen series. Zo zijn Reese Witherspoon, Jennifer Aniston en Steve Carell aangetrokken voor The Morning Show, die gaat over het leven op de set van een ochtendshow.

Maar het is lang niet de enige productie die langskwam op het podium. Een reeks sterren was aanwezig, onder wie bovengenoemde acteurs, maar ook de wereldberoemde regisseur Steven Spielberg. Saillant, want hij wil ondertussen streamingdienst Netflix weghouden bij de Oscars. Al met al was de hele setting een unieke situatie voor Apple, dat normaal focust op het aankondigen van nieuwe producten of updates voor software voor die nieuwe producten. Zónder sterren, dus.

De nieuwe videodienst heeft de naam Apple TV+ gekregen en komt dit najaar naar meer dan honderd landen. Dat maakt de kans groot dat Nederland hier ook bijzit. De prijs is nog niet bekendgemaakt, waarmee een belangrijk element van de streamingstrijd voor nu boven de markt blijft hangen: wat gaat het consumenten kosten?

Veel concurrentie

Als Apple TV+ in het najaar beschikbaar komt, kan het rekenen op forse concurrentie. Naast Netflix, dat de afgelopen jaren een fors marktaandeel heeft opgebouwd, werkt ook Disney aan een eigen tv-aanbod, in de vorm van Disney+. De algemene verwachting is dat het aanbod van de laatste twee partijen een stuk groter zal zijn dan die van Apple. Disney heeft al een gigantische eigen catalogus en Netflix investeert miljarden in nieuwe series en films.

Apple is eigenlijk een andere categorie. Vooraf schreef de goed ingevoerde media-journalist Peter Kafka dat de eigen series van het bedrijf voorlopig moeten worden gezien als “prijzige weggevertjes”. Het is bedoeld om de vandaag vernieuwde tv-app extra jeu te geven. Naast de eigen content zit hier aanbod in van andere partijen zoals HBO. Netflix liet vorige week al weten hier niet aan mee te willen doen.

De verwachting is dat Apple bundels gaat aanbieden, waarbij je goedkoper uit bent dan als je losse abonnementen afsluit. Ze willen hiermee een alternatief worden voor een normaal tv-abonnement.

Netflix is niet de enige die samenwerking met Apple niet zo ziet zitten. Naast de videodienst kondigde het bedrijf ook een nieuwsabonnement aan, Apple News+ waarbij driehonderd magazines en onder meer zakenkrant The Wall Street Journal zijn aangesloten. The New York Times en The Washington Post bedankten ervoor.

Ook dit concept is niet nieuw. Het gaat lezers 10 dollar per maand kosten, maar komt voorlopig niet naar Nederland. Dit geldt overigens net zo voor de creditcarddienst die het bedrijf presenteerde (volgens sommigen het meest interessante van de hele presentatie).

Meer dan honderd games

De afgelopen jaren is het spelen van games op smartphones en tablets enorm gegroeid. Apple wil daar nu nadrukkelijker op gaan inspelen, door een game-abonnementsdienst aan te bieden. Apple Arcade, zoals dit is gedoopt, moet vanaf de start meer dan honderd spellen aanbieden en komt vlak na Googles aankondiging van gamedienst Stadia. PlayStation heeft eenzelfde soort aanbod, in de vorm van PlayStation Now, dat 15 euro per maand kost. Net als bij Apple TV+, is de prijs van Apple Arcade nog niet bekend.

Daardoor liep het ontbreken van informatie als een soort rode draad door de presentatie heen. Meerdere malen liet Apple weten pas in het najaar met meer duidelijkheid te komen. Het wekte de indruk alsof Apple heel graag alles al wilde laten zien, maar nog behoorlijk veel tijd nodig heeft om het om te zetten in een concreet aanbod.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here