‘Apple werkt in 152 landen mee aan het weren van lhbti-apps’

0
146

Apple werkt in 152 landen mee aan het weren van apps over en voor de lhbti-gemeenschap door ze te weren uit de App Store. Dat melden een Amerikaanse en Chinese organisatie die zich inzetten voor een vrij internet na een eigen onderzoek. Ze zeggen dat Apple homofobe landen helpt bij het onderdrukken van rechten voor lhbti’ers en dat deze hierdoor in het gedrang komen.

De geweerde apps zijn onder meer datingapps voor lhbti’ers of apps die informatie geven over de lhbti-gemeenschappen in bepaalde landen. De meest geblokkeerde apps zijn volgens de onderzoekers weBelong (144 landen), Hinge (135), Qutie (115), Adam4Adam (80) en Trans (77).

De drie populairste apps uit de Amerikaanse App Store – datingapps Grindr, Taimi en OkCupid – zijn in meer dan 20 landen geweerd uit de App Store.

Saudi-Arabiƫ en China zijn koplopers met 28 en 27 geweerde lhbti-apps, melden de onderzoekers. In de Nederlandse App Store zijn twee apps niet beschikbaar : weBelong, met informatie over lokale lhbti-gemeenschappen, en chat- en datingapp Blued.

Apple Nederland heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS over het ontbreken van deze apps en de resultaten van het onderzoek.

Meest homofobe landen

Volgens de organisaties – het Amerikaanse Fight for the Future en GreatFire uit China – komen de landen waar de meeste lhbti-apps zijn geblokkeerd grotendeels overeen met landen waar de homorechten het zwaarst worden geschonden.

“Apple maakt goede sier met regenboogvlaggen in reclames”, zegt Evan Greer van Fight for the Future. “Maar in de tussentijd helpen ze regeringen wereldwijd met het isoleren, monddood maken en onderdrukken van lhbti’ers.”

Het faciliteren van de apps-blokkade heeft volgens haar extra veel impact omdat Apple het vrijwel onmogelijk maakt om apps buiten de App Store om te downloaden.

Leven of dood

Een onderzoeker van de Amerikaanse organisatie zegt dat lhbti’ers door de blokkade risico’s lopen. “Voor velen is het een kwestie van leven of dood, omdat ze via deze apps een gemeenschap en veiligheid vinden.”

Benjamin Ismail van GreatFire noemt de uitkomsten van het onderzoek vernietigend. Volgens hem is het lhbti-vriendelijke verhaal dat Apple naar buiten brengt niets meer dan een poging om het imago op te poetsen.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negentien + tien =