China legt taxidienst Didi Chuxing boete van bijna 1,2 miljard euro op

0
48

De Chinese taxidienst Didi Chuxing heeft een boete opgelegd gekregen van omgerekend bijna 1,2 miljard euro. Het bedrijf heeft zich volgens de Chinese internettoezichthouder schuldig gemaakt aan zestien overtredingen.

De toezichthouder noemt de overtredingen serieus en stelt dat het bedrijf hier streng voor gestraft moet worden. Didi heeft niet aan zijn verplichtingen voldaan als het gaat om het beveiligen van het netwerk, data en persoonlijke informatie.

Inbreuken op grote schaal

Zo heeft het bedrijf op zeer grote schaal screenshots gemaakt van foto’s die op telefoons van klanten stonden. Eveneens heeft Didi op grote schaal gezichtsherkenningsdata, informatie over leeftijd en bijvoorbeeld familierelaties opgeslagen. Ook werden tientallen miljoenen rijbewijsnummers onbeveiligd opgeslagen.

De toezichthouder stelt twee topmensen binnen het bedrijf, de bestuursvoorzitter en president, verantwoordelijk voor de overtredingen. Zij hebben allebei een boete van omgerekend 144.000 euro gekregen.

In een bericht op Weibo stelt Didi de straf te accepteren en zijn leven te zullen beteren. “We bedanken de toezichthouder en het volk voor de geleverde kritiek en het uitoefenen van toezicht.”

Problemen op de beurs

Een jaar geleden kondigde de Chinese overheid aan Didi te onderzoeken. Dat leidde toen tot paniek op de beurs; het bedrijf was de week ervoor in de VS naar de beurs gegaan. De timing kon dus niet ongelukkiger. Bovendien mocht Didi geen nieuwe gebruikers registreren en moesten de apps uit de Chinese downloadwinkels worden verwijderd.

Persbureau Bloomberg meldt daarnaast dat Didi gedwongen is om van de Amerikaanse beurs af te gaan. Het bedrijf bereidt nu een beursgang in Hongkong voor.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

veertien − twaalf =