Collectief pensioen

0
1644

Je bedrijf loopt lekker. Maar er is best wat uitstroom van personeel en het is lastig om goede mensen te vinden. Jouw arbeidsvoorwaarden zijn top, maar je hebt nog geen pensioenregeling voor je personeel.

Dan is het nu tijd om daar wat aan te doen.

Pensioen is onbelangrijk.

Dat is een feit. Maar op een paar momenten is pensioen wel degelijk een issue.

In en uit dienst

Bij in en uit dienst wordt er wel degelijk gekeken naar wat heb ik en wat krijg ik. Dan wordt de vergelijking wel gemaakt. Het is dan ook zaak als je een pensioenregeling neemt deze duidelijk en jaarlijks met het personeel gecommuniceerd wordt. Zo hou je deze arbeidsvoorwaarde “top of mind” en realiseren de werknemers wat ze voor een pensioenregeling hebben.

Collectief pensioen is ook belangrijk “when the shit hits the fan”

Als mensen de leeftijd van 55-60 bereiken gaan ze kijken hoeveel pensioen heb ik nou eigenlijk. Dit kan tot grote teleurstellingen leiden, indien er niets is. Dan moeten de werknemers rondkomen van de AOW en dat is niet veel…

Collectief pensioen kent ook nabestaandenpensioen.

Op het moment dat een werknemer ongeneeslijk ziek is of ineens komt te overlijden en er is niets geregeld, dan blijven de nabestaanden zonder (aanvullend) inkomen achter. Op die momenten zou je willen dat er een pensioenregeling was ingeregeld…

Collectief pensioen en arbeidsongeschiktheid (langdurige ziekte)

Bij langdurige ziekte loopt een pensioenregeling gewoon door. D.w.z. als je ziek wordt loopt de premiebetaling gewoon door. Jaar in jaar uit totdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan komt het pensioen tot uitkering. Ook als je het bedrijf verlaten hebt, ziek blijft en het je laatste werkgever is, gaat de pensioenopbouw gewoon door.

Collectief pensioen is bijzonder

Een van de redenen waarom pensioen bijzonder is, is omdat er niemand gekeurd hoeft te worden. De wet medische keuringen is niet van toepassing en iedereen wordt geaccepteerd. Dit is natuurlijk van belang voor het nabestaandenpensioen en de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.

Iedereen doet mee

Indien er een pensioen wordt opgestart dan doet iedereen mee. Afstandsverklaringen of afstandsovereenkomsten houden voor de rechter geen stand. Om twee redenen:

  1. In de uitvoeringsovereenkomst staat vrijwel altijd dat iedere werknemer aangemeld moet zijn. Wijk je hiervan af als werkgever dan is dit contractbreuk.
  2. Ook al heeft een werknemer en zijn of haar partner getekend op de afstandsverklaring en later komt het voor de rechter dan kan de nabestaande een beroep doen op dwaling (hij heeft het niet goed begrepen)

In beide gevallen delft de werkgever het onderspit, dus gewoon iedereen aanmelden. Geen uitzonderingen tolereren.

Het is één regeling voor iedereen

Dit is een daadwerkelijk nadeel. Individualisering is niet mogelijk. De regeling is voor iedereen gelijk. Daarom heet het ook collectief pensioen. De spaarpremie, het nabestaandenpensioen en de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is voor iedereen op dezelfde leest geschoeid. Natuurlijk zijn de premies en bijdrages wel in relatie tot ieder zijn individuele salaris.

Fiscaal gunstig

Een pensioenregeling hoeft helemaal niet zoveel te kosten. De fiscus ziet pensioen niet als loon, dus er hoeven geen loonheffingen over betaald te worden. Bovendien verlaagt de pensioenpremie je sociaal verzekeringsloon (SV) loon de sociale verzekeringspremie daalt dus ook een beetje.
Als laatste betaalt de werknemer mee. Dit varieert van 30% tot 50% van de spaarpremie.

Pensioen verhogen of verlagen

Het verhogen of verbeteren van pensioen is een relatief eenvoudige zaak. Dit is altijd mogelijk. Het pensioen verlagen is daarentegen lastig, omdat je aan de arbeidsvoorwaarden komt van de werknemers in kwestie. Hier moeten ze individueel voor tekenen en er moet een dringende reden zijn zoals een dreigend faillissement. Dus als er eenmaal een pensioenregeling is opgestart, dan blijft deze lopen.

Bij vragen bel ons gerust op 088-9000 900

Mail naar mwallage@pensioenvizier.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here