Databanken in Europa worden gekoppeld tegen identiteitsfraude

0
632

Databanken door heel Europa worden aan elkaar gekoppeld. Op die manier hebben grenswachters, douaniers en politiediensten in heel Europa een beter systeem om identiteitsfraude te bestrijden. Ook kunnen ze op die manier criminelen makkelijker opsporen.

Dit voorstel door de Europese Commissie is goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Het plan is dat grensdiensten en politie in één oogopslag alle beschikbare informatie krijgen. Zo kunnen zij voorkomen dat criminelen of terroristen de EU binnen gaan.

Via een bepaald systeem moet iemands strafblad, visa, gezichtsscan of vingerafdruk te vinden zijn. “Dit is een onmisbaar instrument voor diensten als onze marechaussee of de Immigratie- en Naturalisatiedienst om hun werk goed te kunnen doen”, aldus CDA-Europarlementariër en rapporteur, Jeroen Lenaers.

“Straks kan de politie iemand uit het buitenland die geen identiteitskaart bij zich heeft toch identificeren, doordat de agent op straat op basis van een vingerafdruk of een gezichtsfoto het identiteitsregister kan raadplegen.” Het is niet de bedoeling om méér informatie te verzamelen, enkel om de informatie die beschikbaar is op een slimmere manier te gebruiken.

Data uit onder andere het Schengen-informatiesysteem (SIS), het EURODAC-systeem (waarin vingerafdrukken van onder andere asielzoekers en illegalen opgeslagen zijn), en het Visum-informatiesysteem (VIS) worden gekoppeld. Ook andere registers worden hierbij toegevoegd, in de toekomst. Er zijn echter wel strenge privacyregels van toepassing, aldus de Europese Commissie.

Bron: ad.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here