Frankrijk voert taks voor Google en Facebook vanaf volgend jaar in

0
385

Frankrijk gaat vanaf volgend jaar belasting innen bij internetreuzen als Facebook en Google, heeft de Franse minister van Economische Zaken Le Maire bekendgemaakt. Het land is al jaren kritisch op het schuiven door de techbedrijven met inkomsten naar landen waar de bedrijven weinig winstbelasting betalen.

De Fransen lobbyden in Brussel de afgelopen jaren tevergeefs voor een Europabrede belasting en gaat het de maatregel nu dus in eigen land al invoeren. De regering hoopt zo het eerste jaar 500 miljoen euro op te halen.

Gele hesjes

Le Maire zei eerder te willen wachten tot maart 2019, om de Europese Unie de tijd te geven alsnog met een overkoepelende belasting te komen. De protesten van de ‘gele hesjes’ lijken de druk echter te hebben opgevoerd.

Le Maire zei begin deze maand: “Het geld zit bij de digitale reuzen, die grote winsten maken dankzij de Franse consumenten, en die veel minder belasting betalen dan kleine en middelgrote ondernemingen.” De maatregel gaat per 1 januari in.

De belasting staat bekend als Gafa, naar de grootste internetbedrijven Google, Apple, Facebook en Amazon. Volgens Le Maire is de belasting onder meer gericht op omzet uit advertenties en de verkoop van persoonlijke data. Hij zei zich te blijven inzetten voor een Europabrede belasting.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here