Frankrijk ‘zwicht voor Trump’, Britten houden vast aan techbelasting

0
227

De Britse regering zet de plannen om grote techbedrijven extra belasting te laten betalen door, ondanks druk van de Amerikaanse president Trump om ervan af te zien. Frankrijk zet de plannen juist in de kast, nadat de Verenigde Staten met tegenmaatregelen hadden gedreigd, zeggen bronnen tegen de BBC.

In een aantal landen leeft het idee dat techbedrijven zoals Google en Apple te weinig belasting betalen in de landen waar ze veel geld verdienen. De oplossing is volgens sommige een extra belasting op de inkomsten van die bedrijven.

In Groot-BrittanniĆ« is het plan om vanaf april over inkomsten die in het VK zijn verdiend 2 procent belasting te heffen. Dat moet jaarlijks zo’n 600 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren voor de Britse schatkist.

Frankrijk voerde vorig jaar al een techbelasting in, van 3 procent, maar die wordt nu stopgezet, meldt een bron aan de BBC. Het besluit zou zijn genomen nadat de Franse president Macron had getelefoneerd met zijn Amerikaanse ambtgenoot.

President Trump is woedend over de techbelasting die landen invoeren. Hij vindt dat de maatregel is gericht op Amerikaanse bedrijven, omdat veel grote internetbedrijven daarvandaan komen.

Eerder dreigde de VS met tegenmaatregelen tegen Frankrijk. Er zouden importheffingen komen op Franse handtassen, kaas en champagne.

De VS dreigt nu met maatregelen tegen het Verenigd Koninkrijk, maar daar gaat invoering van de belasting vooralsnog door.

Ratjetoe aan belastingen

Ook andere landen, zoals Italiƫ en Oostenrijk, overwegen invoering van de belasting. De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, roept landen op om juist te wachten met invoering omdat er anders een ratjetoe aan belastingen ontstaat. De organisatie probeert een wereldwijde oplossing voor het probleem te vinden.

In Nederland stelde de PvdA eerder een techbelasting voor, maar de Nederlandse politiek lijkt te willen wachten op de voorstellen van de OESO.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here