Geen kijkwijzer, wel kidsversie YouTube in Nederland

0
462

De kindveilige versie van YouTube is vanaf nu ook beschikbaar in Nederland. Het aanbod omvat onder meer tekenfilms, zoals Bob de Bouwer en Brandweerman Sam, en educatieve video’s. Het platform belooft dat het een veilige omgeving is, maar durft dit niet te garanderen. In het verleden bleek het ook wel eens mis te gaan.

YouTube Kids biedt ouders de mogelijkheid om te kiezen welke video’s en kanalen hun kinderen bekijken. Het is daarnaast mogelijk om de zoekfunctie uit te schakelen. Verder biedt de app een timer, zodat de kijktijd wordt beperkt tot bijvoorbeeld een half uur. De app werkt in principe zonder Google-account, maar om meer controle te krijgen over wat je kind kijkt is wel een account nodig.

Het videoplatform belooft met YouTube Kids een veilige omgeving te creĆ«ren, maar dat lukte in het verleden niet altijd. In november 2017 meldde The New York Times dat er gewelddadige video’s waren gevonden. Het videoplatform antwoordde toen dat dit de “extreme naalden in de hooiberg” zijn.

Het platform wijst hier ook op als een ouder de app voor het eerst opent. “Het is mogelijk dat je kind een video vindt waarvan je liever niet hebt dat het deze bekijkt.” Het bedrijf adviseert ouders om dan de desbetreffende video te melden en te blokkeren.

De ‘volwassen versie’ van YouTube heeft de afgelopen jaren ook meerdere keren onder vuur gelegen. Daar kwam gisteren een nieuw probleem bij: volgens de Britse krant The Telegraph suggereert het algoritme zelfverminkingsvideo’s aan onder meer kinderen van 13 jaar.

Discussie over kijkwijzer

In december kondigde YouTube al aan dat de kidsversie van de dienst naar Nederland zou komen. Het bedrijf deed dat op de dag dat er veel discussie was over het instellen van een kijkwijzer voor het videoplatform. Dat idee kwam van CDA-Kamerlid Harry van der Molen.

Deskundigen zeiden in december tegen de NOS dat zo’n kijkwijzer er wel gaat komen, maar dat het waarschijnlijk een langdurig proces wordt. YouTube liet weten geen heil te zien in een kijkwijzer. De kidsversie is daarin een alternatief, maar de vraag is of het voor ouders en kinderen voldoende is.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here