Google en Apple trekken samen op om ‘corona-app’

0
233

Google en Apple werken samen om corona-onderzoek via smartphones mogelijk te maken. Daarmee wordt het makkelijker voor overheden om apps te maken die mogelijke besmettingen kunnen opsporen. De techbedrijven willen de functionaliteit uiteindelijk volledig inbouwen in het besturingssysteem.

De bedrijven willen bluetooth gebruiken om op te sporen met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Daarbij is het de bedoeling dat er zo weinig mogelijk informatie op de server van een overheid wordt opgeslagen.

Het kabinet zei deze week dat het denkt aan apps om de contacten van coronapatiënten in kaart te brengen. Op die manier kunnen nieuwe infectiehaarden worden opgemerkt en mensen op tijd worden gewaarschuwd.

De techbedrijven benadrukken dat beveiliging en privacy een belangrijk onderdeel van contactonderzoek moeten zijn. De twee concurrenten werken samen om ervoor te zorgen dat het onderzoek op apparaten van beide bedrijven hetzelfde werkt.

Twee stappen

Apple en Google rollen de nieuwe functionaliteit in twee stappen uit. In eerste instantie komt er een speciale mogelijkheid voor overheden en gezondheidsautoriteiten om apps voor contactonderzoek uit te brengen. Tot nu toe liepen ontwikkelaars van dergelijke apps vooral op Apple’s iPhone tegen technische problemen aan; die zouden daarmee verholpen moeten zijn.

In tweede instantie wordt contactonderzoek volledig in beide mobiele besturingssystemen geïmplementeerd. Het werkt alleen als gebruikers het bewust inschakelen. Als overheden dan nog steeds liever een eigen app gebruiken, kan dat ook.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here