Google krijgt adviesraad voor ethische dilemma’s kunstmatige intelligentie

0
329

Acht experts met uiteenlopende achtergronden gaan Google adviseren bij ethische dilemma’s omtrent kunstmatige intelligentie (AI). Een grote klus, want ‘AI’ stroomt als bloed door de aderen van Google en wordt er alsmaar belangrijker.

In een blogpost schrijft Googles hoofd juridische zaken, Kent Walker, dat de groep mee gaat denken over wat hij de “meest complexe uitdagingen” noemt. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning.

Zelfrijdende auto’s

Kunstmatige intelligentie is een onderwerp dat bij Google op heel veel vlakken terugkomt. Walker noemt zelf al gezichtsherkenning, maar het geldt ook voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en Googles slimme assistent.

De internetgigant lag daarnaast vorig jaar onder vuur vanwege samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie aan ‘Project Maven’. Google maakt het mogelijk om dronebeelden te analyseren. De vrees was dat de analyse vervolgens zou worden gebruikt om te bepalen wie er moet worden gedood. Het bedrijf besloot vervolgens om het contract niet te verlengen.

Principes

Na de onrust stelde Google een reeks principes op die de basis moet vormen voor hoe het bedrijf omgaat met kunstmatige intelligentie. Die zullen ook als uitgangspunt gelden voor de expertgroep.

Google wordt gezien als een van de belangrijkste spelers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tegelijkertijd worstelt het bedrijf er ook mee. In 2015, bij de introductie van Google Foto’s, bleek het systeem niet in staat een gorilla van een zwarte man te onderscheiden.

Een probleem dat nog altijd niet is opgelost, schreef Wired vorig jaar. Het tijdschrift nam toen de proef op de som en kwam erachter dat foto’s met gorilla’s niet vindbaar zijn; het Google Foto’s negeert ze in feite.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here