Huawei fel over nieuwe beschuldigingen van VS

0
256

Het Chinese telecombedrijf Huawei heeft fel gereageerd op nieuwe beschuldigingen van de Amerikaanse justitie. “Dit is een poging om de reputatie van Huawei onherroepelijk te schaden om concurrentieredenen”, zegt het bedrijf in een verklaring.

De Amerikaanse justitie heeft de beschuldigingen tegen Huawei uitgebreid. Het bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan pogingen tot diefstal van bedrijfsgeheimen en afpersing. Eerder werd het bedrijf al beschuldigd van het schenden van de handelssancties tegen Iran.

Met apparatuur van Huawei zou de Iraanse overheid demonstranten tijdens protesten in 2009 in de gaten hebben kunnen houden. Ook zou het bedrijf bonussen hebben beloofd aan werknemers als ze waardevolle bedrijfsinformatie van concurrenten zouden stelen. Volgens de Amerikaanse justitie werd een medewerker van Huawei bij een handelsbeurs in 2004 betrapt toen hij ’s nachts foto’s maakte van de binnenkant van apparatuur van een concurrent.

20 jaar oud

De financiƫle topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, werd in 2018 in Canada aangehouden vanwege de zaak. Ze probeert uitlevering via een rechtszaak te voorkomen.

Huawei noemt de nieuwe beschuldigingen ongegrond. “Ze zijn gebaseerd op zaken van de laatste 20 jaar die in sommige gevallen al door een rechter of jury zijn afgewezen.”

De zaak leidt tot extra spanningen tussen de VS en China. Amerika heeft Huawei op de zwarte lijst gezet, omdat het bedrijf een risico is voor de nationale veiligheid. Via telecomapparatuur van het bedrijf zou de Chinese overheid kunnen spioneren, zo is de beschuldiging.

Amerikaanse bedrijven krijgen vooralsnog uitstel op de maatregel. Daardoor krijgen ze tijd om de samenwerking met Huawei af te bouwen. Gisteren werd dat uitstel opnieuw voor 45 dagen verlengd.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here