Leverlingsproblemen en kritiek op de PlayStation 5: waarom?

0
22

Wat is er gebeurd?

Waarom is er nog steeds een lage voorraad?

Sony, de maker van PlayStations, kan de vraag naar de nieuwe PlayStation 5 niet aan. Sinds de lancering van de console is de spelcomputer heel moeilijk te krijgen. Af en toe komt er een levering waar je of heel snel bij moet zijn, of je moet je ervoor inschrijven en dan hopen dat je ingeloot wordt om er een te mogen kopen.

Komt doordat Sony de onderdelen maar niet bij elkaar kan krijgen om de computers te maken. Gaat vooral om de chips. De bedrijven die die chips maken kampen met grote tekorten en kunnen er daarom maar weinig van leveren.

Dat heeft weer voor een deel weer te maken met corona. Doordat veel mensen lang thuis moesten blijven of dat nog steeds zitten, wordt er heel veel meer elektronica gekocht. De makers van die elektronica moeten daarom dus een stuk meer spullen maken en leveren. Dat lukt alleen niet altijd. “Dat gaat niet zo hard, de fabrieken kwamen vanwege corona ook stil te liggen en konden de vraag daarom al helemaal niet meer bijhouden”, zegt game-expert Martin Verschoor. “Niet alleen Sony heeft er last van. Ook Nintendo, autobedrijven en makers van smartphones kampen met te weinig chips”, zegt hij.

Maar waarom is de PlayStation 5 zo populair?

Misschien heb jij ‘m al wel of wil je de spelcomputer nog heel graag bemachtigen, net zoals een heleboel andere mensen. Waar heeft dat eigenlijk mee te maken?

“Ten eerste wordt gaming sowieso steeds populairder”, zegt Martin. “Sommigen hebben het niet eens door, die spelen dan een spelletje op hun telefoon. Het wordt steeds breder en vooral vanwege corona zijn veel mensen het ook gaan ontdekken”, zegt hij.

En als je dan wil gamen, willen mensen volgens Martin het liefst voor de beste apparatuur gaan. “Dan kom je al snel uit bij de PlayStation 5. De oudere variant, de PlayStation 4, komt uit 2013. Die is al flink verouderd. Mensen willen de nieuwe hebben om het meeste uit de games te kunnen halen.” “De games zijn mooier en lopen veel sneller op de nieuwe spelcomputer. En hij is ook uniek. Want op een gegeven moment zal ‘t zo ver zijn dat je bepaalde games alleen op de PlayStation 5 kunt spelen.”

En is dat terecht?

“Het is niet waard voor je geld”, “Dat ding maakt hartstikke veel lawaai” en “Het aantal PS5 spellen is te beperkt om er een aan te schaffen” Ervaringen en reacties van mensen op sociale media over de PlayStation 5. Er is dus ook kritiek: lang niet iedereen is te spreken over de spelcomputer.

Volgens Martin zal er altijd commentaar zijn wanneer er iets nieuws uitkomt. “Sommigen maken herrie, dat kan. Maar dat kan je ook gewoon fiksen, dat wordt gewoon uitgelegd op hun website”, zegt hij. Wat betreft de games geeft hij de mensen die kritiek hebben gelijk, maar het is een kwestie van geduld, zegt hij. “Je kunt sowieso alles wat je op de PlayStation 4 kan spelen, ook op de PlayStation 5 spelen. Vanwege corona zijn heel veel nieuwe games alleen uitgesteld. Veel werk kwam stil te liggen en net zoals bij de leveringsproblemen, is het ook hierbij geduld hebben.”

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =