Marslander InSight stuurt eerste scherpe foto: ‘Een stille pracht’

0
386

Marslander InSight heeft zijn zonnepanelen geopend en is begonnen met het opladen van zijn accu’s. De NASA kreeg daarvan een melding zo’n zes uur na de landing van de nieuwste bewoner van de rode planeet.

Ook heeft de Amerikaanse ruimteorganisatie de eerste scherpe foto gedeeld die InSight maakte. Daarop is het Marsoppervlak goed te zien.

Een van de missieleiders noemt de landing van InSight foutloos. “Dit is waar we echt op hoopten en van droomden. Soms zit alles mee.” Die opluchting is terecht: het merendeel van de Marslanders overleeft de landing niet.

De ontlading was dan ook groot toen bleek dat InSight de landing goed had doorstaan:

De komende dagen zal de missieleiding alle onderdelen van InSight nalopen om te kijken of ze functioneren. Vooral van belang is de robotarm, die alle wetenschappelijke instrumenten op de grond moet zetten. Als alles goed werkt, duurt het maanden voordat die op de juiste plek staan. De eerste onderzoeksgegevens worden op zijn vroegst aan het einde van de lente verwacht.

De ruimterobot heeft onder meer een warmtemeter en een seismograaf aan boord. Dat laatste instrument kan bevingen meten. Onderzoekers willen meer te weten komen over de binnenkant van de planeet en vooral achterhalen of Mars een vloeibare kern heeft, net als de aarde.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here