Meeste privacyzorgen over ‘kopietje paspoort’ en online-privacy

0
387

Een groot deel van de Nederlanders maakt zich zorgen om zijn privacy. Met name voor misbruik door het kopiƫren van hun identiteitsbewijs zijn mensen bang, maar ook voor de gevolgen van online-zoekopdrachten. Ruim acht op de tien Nederlanders maakt zich daar zorgen om, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook zijn Nederlanders bang voor misbruik van locatiegegevens op hun mobiele telefoon, maar ook voor negatieve gevolgen van berichten en beelden op sociale media.

Gegevens in leerlingvolgsystemen zorgen dan weer voor relatief weinig zorgen, hoewel nog steeds bijna de helft van de Nederlanders zich hier zorgen over zegt te maken.

Veel zorgen

In totaal maakt 94 procent van de respondenten zich zorgen om zijn privacy, stelt het onderzoek. 32 procent daarvan maakt zich zelfs veel zorgen.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het onderzoek laten uitvoeren ter gelegenheid van de Europese Dag van de Privacy. Die is bedoeld om Europeanen te informeren over hun privacyrechten.

Bekende en onbekende rechten

Van die rechten zijn mensen redelijk op de hoogte, blijkt uit het onderzoek: zo kent 86 procent het ‘recht op inzage’, waarmee je je persoonsgegevens bij een bedrijf kunt inzien. Het recht om je data mee te nemen naar een ander bedrijf of organisatie is dan weer relatief onbekend.

Dat geldt ook voor het recht om een mens van vlees en bloed mee te laten kijken naar een geautomatiseerd besluit, zoals een door een computer afgekeurde aanvraag voor een verzekering of lening. Van dat laatste recht is maar 44 procent van de mensen op de hoogte. Die rechten zijn relatief nieuw: ze bestaan pas sinds de nieuwe Europese privacywet.

Nederlanders maken weinig gebruik van privacyrechten: slechts 12 procent geeft aan dat wel eens te hebben gedaan.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

drie × 4 =