Minister Hoekstra vindt accountants te langzaam

0
486
Volgens minister Hoekstra doen Nederlandse accountantsorganisaties te weinig om misstanden aan te pakken. In de brief die hij schreef naar de Tweede Kamer stond dat het erop lijkt dat de sector de complexiteit van het verbeterproces onderschat.
Hij verwijst naar rapporten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), en naar een verslag van de Monitoringscommissie Accountancy. Uit die rapporten blijkt dat accountants niet genoeg voortgang boeken bij de noodzakelijke verbeteringen bij de controles van jaarrekeningen van bedrijven. Daarom komt er een commissie die onderzoek zal doen naar hoe die controles kunnen worden verbeterd.
Sinds 2014 wordt de sector in de gaten gehouden. Accountants vonden commerciële belangen belangrijker, volgens de AFM. Rekeningen van bedrijven werden slecht gecontroleerd waardoor fraude niet opgemerkt werd.
Accountants zijn bezig om hun werkwijze te verbeteren, op aandringen van de AFM. De sector heeft 53 maatregelen gesteld om de problemen te verminderen. Werknemers van accountantskantoren zijn bijgeschoold en ook beloningen zijn onder de loep genomen.

“Een goed functionerende accountancysector is van groot belang voor de maatschappij. Investeerders, beleggers en toezichthouders moeten ervan op aan kunnen dat het oordeel van een accountant deugdelijk is”, schrijft Hoekstra. Hij realiseert zich dat het tijd kost om veranderingen door te voeren, maar vindt dat “fundamenteler ingrijpen” nodig is.

Bron: nos.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − zes =