Nederlands trollenleger verspreidde nepnieuws over corona

0
184

Een trollenleger verspreidde maandenlang nepnieuws over corona in Nederland. Onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV hebben drie maanden lang meegekeken bij online-overleg van groep.

Via de berichtendienst Telegram spoorde een harde kern anderen aan om nepaccounts aan te maken en hun eigen ‘waarheid’ over corona en coronabestrijding via Twitter, Facebook en Instagram en nieuwswebsites de wereld in te sturen. Volgens de groep werden mensen door de media met leugens gebombardeerd en bang gemaakt.

“GGD’s, politici en prominente artsen worden door de leden van dit trollenleger online, maar ook fysiek lastiggevallen”, schrijven journalisten van Pointer op hun website.

Zo werden leden aangespoord om e-mails naar GGD-testlocaties te sturen. Daarin moesten ze zich voordoen als journalisten met een hoop vragen, waarvan de beantwoording veel tijd zou kosten.

Ook werd het priv√©adres rondgestuurd van Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en lid van het Outbreak Management Team) met de oproep om op 17 april bij hem ‘koffie’ te gaan drinken, een term die demonstranten gebruiken om actie te gaan voeren. Die actie kwam uiteindelijk niet van de grond.

800 leden

De groep bestaat niet meer, omdat er na de verkiezingen onenigheid ontstond over hoe ze verder moesten gaan. In de hoogtijdagen telde ze bijna 800 leden. Pointer wist 121 leden van dit digitale trollenleger te achterhalen. 27 personen bepaalden de inhoud van de berichten en ook hoe hun doelwitten in de echte wereld ge√Įntimideerd konden worden.

Een politiewoordvoerder zei tegen Pointer dat de politie bij dit soort groepen in de gaten houdt of er sprake is van strafbare en concrete dreigingen. Het verspreiden van desinformatie is niet strafbaar.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × drie =