De Consumentenbond vindt het beleid onrechtmatig en onredelijk bezwarend voor passagiers. Elke ticket die aansluit op de andere tickets, zoals een overstap, is aan elkaar gekoppeld. Als de reiziger een vlucht mist, vervallen de gekoppelde tickets direct.
“Als de klant toch gebruik wil maken van het restant van zijn vlucht, dan rekent KLM een forse extra bijdrage. Deze kan oplopen tot maximaal 3000 euro”, aldus de Consumentenbond. De bond wil dat de voorwaarde nietig wordt verklaard door de rechter. De bond en de vliegmaatschappij hebben hier al over gesproken, zonder enig succes.
KLM geeft geen commentaar en verwijst naar de vervoersvoorwaarden. Daarin staat het no-show beleid beschreven.
Volgens Bart Combée is het balans tussen wat consumenten moeten en wat luchtvaartmaatschappijen erg krom. “Het geld voor de niet gebruikte vlucht krijgt de passagier niet terug. De luchtvaartmaatschappij daarentegen kan de ongebruikte stoel gewoon nog een keer verkopen aan een ander. Dat is wel een heel lucratief verdienmodel.”
De Consumentenbond wil graag dat er een verbod op het no-show beleid moet worden opgenomen in de Europese wet inzake passagiersrechten. “De behandeling van die passagiersrechten ligt alleen al jaren stil”, zegt Combée. Daardoor moet de zaak per maatschappij voor de rechter worden gebracht. “Bovendien is het niet gezegd dat als je je recht haalt in Nederland, de luchtvaartmaatschappij zijn voorwaarden ook aanpast voor reizigers uit andere landen.”
Naast KLM zijn ook British Airways, Air France, Swiss Air, Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines en Virgin in gevaar. Er zijn ook andere consumentenorganisaties die met de Consumentenbond meestrijden.
Bron: nos.nl