Onderzoek naar seksisme Apple Card na woedende tweets ondernemer

0
276

Een financiële waakhond in de staat New York is een onderzoek gestart naar mogelijk seksisme bij het bepalen van creditcardlimieten door Goldman Sachs. De bank ontkent de beschuldigingen.

Het onderzoek volgt op een reeks woedende tweets van ondernemer, webontwikkelaar en bestsellerauteur David Heinemeier Hansson, oprichter van projectontwikkelingssite Basecamp.com. De Deen uit op Twitter zijn ongenoegen over het feit dat de limiet van zijn Apple Card, een product van Goldman Sachs en Apple dat dit jaar werd geïntroduceerd, twintig maal zo hoog is als die van zijn vrouw, terwijl zij een hogere kredietwaardigheid heeft.

“Mijn vrouw en ik hebben samen de belastingaangifte gedaan, leven in gemeenschap van goederen en zijn al lange tijd getrouwd”, schrijft hij donderdag. “Toch denkt Apples zwartedoosalgoritme dat ik twintig keer meer limiet verdien dan zij. Bezwaar maken helpt niet.”

Goldman Sachs ontkent dat er sprake is van seksisme. “Onze kredietbeoordeling is gebaseerd op de kredietwaardigheid van de klant en niet op factoren zoals geslacht, ras, leeftijd, seksuele geaardheid of welke onwettige basis dan ook”, zegt een woordvoerder.

Twee dagen na de eerste klacht van Hansson op Twitter kondigde het New York Department of Financial Services aan dat een onderzoek is gestart “om vast te stellen of wetgeving van de staat New York is overtreden en om alle consumenten ervan te verzekeren dat ze gelijk worden behandeld, ongeacht sekse”.

Inmiddels heeft Apple Card de limiet van Hanssons vrouw verhoogd, maar daarmee is de verontwaardiging van de Deen niet weggenomen. “Laten we gewoon één grote mond op Twitter omkopen, dan hoeven we de fout in ons algoritme niet te onderzoeken”, zegt hij cynisch.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here