Ontslagen worden op je werk kan enorm grote gevolgen hebben op je leven. Je inkomen is namelijk leidend voor alles wat je doet en hebt. Als dit ineens wegvalt, kan dit grote veranderingen met zich meebrengen. Over het algemeen komt het in Nederland niet zo vaak voor dat mensen op staande voet ontslagen worden, maar mocht dit toch het geval zijn dan wil je in ieder geval weten waar je recht op hebt en hoe alles verder in zijn werk gaat. In deze blog wordt er daarom ingegaan op de rechten die jij als werknemer hebt wanneer je op staande voet ontslagen wordt.
Wanneer is een ontslag onterecht?
Om rechtsgeldig op staande voet ontslagen te worden is het vereist dat een werknemer een dringende reden kan aanvoeren. Dit kan bijvoorbeeld fraude of geweld zijn. Het is echter wel de bedoeling dat je werkgever bij het aanvoeren van zo’n reden kan bewijzen dat jij dit inderdaad op je geweten hebt. Als een werkgever je zonder goede reden wilt ontslaan, is het belangrijk om daar niet meteen mee in te stemmen. Bij het ontbreken van een rechtsgeldige reden kun je dit namelijk aanvechten en een forse ontslagvergoeding krijgen. Altijd de moeite waard om dit uit te zoeken natuurlijk!
Bepaal wat je eruit wilt halen
Als je onterecht ontslagen bent en je wilt het aanvechten, dan is het belangrijk om vooraf je doel te bepalen. Wil je een herstel van je arbeidscontract, dus bij het bedrijf blijven werken, of wil je een vergoeding voor je ontslag? Als je eenmaal bepaald hebt waar je voor gaat en dit goed onder woorden kan brengen, dan zijn veel werkgevers vaak wel bereid om hierover in onderhandeling met je te gaan, omdat ze bang zijn voor eventuele vervolgstappen. Als er uit deze onderhandeling iets uit komt waardoor jij alsnog akkoord gaat met het ontslag, dan stel je in ieder geval je WW-uitkering veilig en kun je er ook nog eens vandoor gaan met een fijne vergoeding.
Schakel rechtshulp in
Als je zelf niet goed weet welke kanten je allemaal op kunt, is het zeker een slim idee om hulp in te schakelen van een advocatenbureau. Zij kunnen je helpen in de onderhandeling met je werkgever, omdat zij precies weten welke rechten jij hebt, maar vooral ook welke plichten jouw werkgever heeft. Mocht je hier meer informatie over willen, kun je altijd eens langskomen op het juridisch inloopspreekuur van een advocatenbureau! Zij kunnen je bijstaan met juridische raad en daad.