Tientallen agenten in VS gestraft voor racistische posts

0
337

Bij politiekorpsen in de Amerikaanse steden St. Louis en Philadelphia zijn tientallen agenten van de straat gehaald, omdat ze op Facebook racistische berichten en haatboodschappen zouden hebben geplaatst. Ze mogen alleen nog kantoorwerk doen.

De Facebookberichten zijn bijeengebracht door The Plain View Project dat posts en commentaren van Amerikaanse agenten over ras, religie, afkomst en politiegeweld verzamelt. Die opvattingen zijn van invloed op beslissingen die agenten nemen in hun werk, denken de makers.

In St. Louis doen 22 agenten geen patrouilles meer. “Als de integriteit van een agent zo in twijfel wordt getrokken, raakt dat het hele strafrechtelijke traject”, zegt de hoofdaanklager.

In Philadelphia werden vorige maand al 72 agenten van straat gehaald. Een onafhankelijke commissie onderzoekt deze zaak en kijkt of de uitlatingen van de agenten onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Zo niet, dan volgen strafmaatregelen.

The Plain View Project heeft in twee jaar tijd meer dan 5000 posts van agenten in acht politieregio’s opgeslagen. Van elk bericht is een schermafdruk gemaakt. Wissen heeft dus geen zin.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here