Topman Rockstar Games, bekend van GTA-spellen, stopt ermee

0
271

Dan Houser, mede-oprichter van game-uitgever Rockstar, vertrekt bij het bedrijf. Hij stopt volgende maand na ruim twintig jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de bekende uitgever.

Houser heeft onder meer de Grand Theft Auto-games (GTA) geschreven, waaronder het recentste deel uit 2013, GTA V. Dat is met ruim 115 miljoen exemplaren het op twee na best verkochte spel aller tijden, na Tetris en Minecraft.

In 1998 richtte Houser samen met zijn broer Sam Rockstar Games op. Onder leiding van de Britten groeide het bedrijf uit tot een van de grootste uitgevers van games ter wereld. Naast GTA was Rockstar ook verantwoordelijk voor de Red Dead-spellen, Max Payne en Bully. Sam Houser neemt het stokje nu definitief over van zijn broer. De meeste taken had hij het afgelopen jaar al overgenomen.

Volgens de gerenommeerde Amerikaanse gamejournalist Jason Schreier zal het vertrek van Houser van grote invloed zijn op de toekomst van het bedrijf:

Hoewel Rockstar al jaren geprezen wordt om zijn baanbrekende games, is het bedrijf ook al die tijd al onderwerp van controverse. Voorheen was er vooral kritiek op het gewelddadige gehalte van de spellen.

Zo speel je in Bully een scholier, waarmee je andere scholieren en ook docenten kunt pesten. En om de game Manhunt 2 was in 2007 en 2008 veel te doen. Regeringen van meerdere landen wilden voorkomen dat het spel überhaupt werd uitgebracht vanwege het vele geweld. Uiteindelijk kwam een gekuiste versie in de schappen te liggen.

Tegenwoordig is er meer te doen om hoe het bedrijf met zijn werknemers omgaat. Rockstar kwam eind 2018 onder vuur te liggen vanwege een interview waarin Houser zei dat zijn werknemers geregeld 100-urige werkweken draaiden om het westernspel Red Dead Redemption 2 op tijd af te krijgen.

De ophef leek weinig negatief effect te hebben op de verkoop van het spel. Dat is meer dan 26 miljoen keer over de toonbank gegaan. Ondertussen wachten gamers met smart op het vervolg van de GTA-reeks, maar daar is nog geen officiële informatie over bekendgemaakt. Wat het vertrek van Houser betekent voor de ontwikkeling van het spel, is onduidelijk.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here