Twitter gaf ‘onbedoeld’ telefoonnummers en mailadressen aan adverteerders

0
292

De telefoonnummers en e-mailadressen die Twittergebruikers hadden opgegeven voor de beveiliging van hun accounts, zijn mogelijk bij adverteerders terechtgekomen. Twitter zegt dat dat “onbedoeld” was en biedt zijn excuses aan.

Het probleem is volgens Twitter ontstaan bij een systeem waarmee adverteerders hun eigen adressenbestanden naast de e-mailadressen van Twittergebruikers kunnen leggen. Op die manier kunnen de bedrijven mensen in hun adressenbestand via Twitter op maat gemaakte advertenties laten zien. Veel sociale mediabedrijven bieden die mogelijkheid aan adverteerders.

Volgens Twitter blijkt dat niet alleen de reguliere e-mailadressen van gebruikers in dat systeem zijn terechtgekomen. Ook de e-mailadressen en telefoonnummers die waren aangeleverd voor de beveiliging van accounts, de zogeheten tweestapsverificatie, waren toegankelijk.

Twitter meldt dat de telefoonnummers en e-mailadressen weer uit het systeem zijn verwijderd. Hoelang het lek er was en hoeveel adverteerders gebruik hebben gemaakt van de gegevens is niet bekend. De BBC meldt dat Twittergebruikers wereldwijd door het datalek zijn getroffen.

Volgens de Europese wetgeving moeten gebruikers altijd op de hoogte worden gesteld wanneer hun gegevens worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn aangeleverd. Of Twitter dit datalek heeft gemeld bij de Ierse Autoriteit Persoonsgegevens, wat zou moeten omdat het hoofdkantoor van het bedrijf daar zit, is niet bekend.

Vorige maand bleek dat Facebook ook ongevraagd adverteerders gebruikers liet benaderen op basis van hun telefoonnummer.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here