Een bewerkte video van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden is door Twitter bestempeld als “gemanipuleerde media”. In het filmpje wordt de indruk gewekt dat Biden zegt dat alleen president Trump kan worden gekozen.
Het is voor het eerst dat het sociale netwerk gebruikmaakt van de mogelijkheid om media als zodanig te bestempelen. Het beleid dat dit mogelijk maakt, werd donderdag van kracht. De video was online geplaatst door Dan Scavino, directeur sociale media van het Witte Huis, en daarna geretweet door Trump.
In de video is te horen dat Biden het volgende zegt: “We kunnen deze verkiezingen niet winnen. Excuseer mij, we kunnen alleen Donald Trump opnieuw kiezen.” De beelden waren maandagochtend al bijna 6 miljoen keer bekeken op Twitter. Scavino bestrijdt dat de video gemanipuleerd is.
Dit is de video die door Twitter is bestempeld als ‘gemanipuleerde media’:
Het label is op dit moment alleen te zien als het twitterbericht in iemands tijdlijn voorbij komt, en bijvoorbeeld niet wanneer er op wordt gezocht. Het bedrijf zegt tegen persbureau Reuters dat het werkt aan een oplossing.
Democraten verenigen
Voor de video is een toespraak gebruikt die Biden dit weekend hield in Kansas City, schrijft The New York Times. De krant meldt dat de boodschap van de presidentskandidaat was dat de Democraten zich moeten verenigen tegen Trump en dat in een zin die hij uitsprak selectief is geknipt. Biden zei dat Trump herkozen wordt als de Democraten elkaar blijven afmaken, in de video zit alleen het eerste deel van die zin.
Scavino plaatste de video ook op Facebook. Daar kreeg die in eerste instantie geen label. De campagnemanager van Biden had hier direct kritiek op en sprak zelfs van een “nationale crisis”. Inmiddels staat er wel een melding bij: “Gedeeltelijk onjuiste informatie.” De video is op Facebook inmiddels een miljoen keer bekeken.
Op de vraag waarom Twitter ervoor koos deze video te bestempelen als “gemanipuleerd”, zegt een woordvoerder dat dit is gebeurd op basis van de nieuwe beleidsregels. Een woordvoerder van Facebook zegt dat nadat fact-checkers de video hadden beoordeeld er een melding bij kwam te staan.
Bron: NOS.nl