‘Verleider’ na privacy-ophef DWDD: ‘Had genuanceerder gekund’

0
454

De manier waarop toneelgroep De Verleiders gisteravond in De Wereld Draait Door sprak over privacy, had anders gekund. Dat erkent Tom de Ket, een van de vijf acteurs die gisteravond aan tafel zaten bij Matthijs van Nieuwkerk. Op de uitzending kwam veel kritiek omdat de theatermakers onjuiste uitspraken deden en niet weersproken werden.

In het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co zegt De Ket dat “sommige uitspraken iets genuanceerder gebracht hadden moeten worden”. Volgens de acteur waren die uitspraken bedoeld om “een toekomstbeeld te schetsen” en “waar het naartoe kan gaan”.

DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk reageerde in de uitzending van vanavond. Op kritiek dat hij geen tegengas had gegeven zei hij dat hij “iets te weinig kritische verbazing” had getoond. Volgende maand komen De Verleiders naar de studio voor een discussie met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, kondigde Van Nieuwkerk verder aan.

Een van de zaken die gisteren werden besproken en weerlegd, ging over de gevolgen van het kopen van kunstmest en het wonen in een moslimbuurt. “Stel, je woont in een wijk met veel moslims en je koopt kunstmest voor je tuin”, zei ‘verleider’ George van Houts. “Dan krijg je een vlaggetje omdat je mogelijk terrorismeplannen hebt.” Iedereen wordt ‘bij voorbaat verdacht’, betoogde hij verder. “Een levensgevaarlijke omdraaiing van onze rechtsstaat.”

In werkelijkheid kunnen geheime diensten AIVD en MIVD niet zomaar iemand afluisteren of volgen op internet. Daarnaast kijken er twee toezichthouders mee bij wat ze doen. Daar worden wel eens fouten gemaakt, maar het is volgens de toezichthouders niet zo dat de diensten structureel de wet overtreden.

Over dit fragment zegt De Ket nu dat dit als voorbeeld werd gebruikt voor iets waarvan ze niet weten hoe het zit: “We weten niet precies hoe wij worden geprofileerd.”

Gechargeerd

Al met al erkent De Ket dat “sommige uitspraken iets waren gechargeerd”. Tegelijkertijd benadrukt hij dat hij en de andere ‘verleiders’ “theater maken over iets wat leeft in de samenleving”. “Wij provoceren altijd een klein beetje om de discussie los te maken en dat doen we ook zelf bewust.”

Minister Ollongren reageerde vanmorgen verbaasd op de uitspraken van het vijftal. De Ket heeft de minister en haar partner nu uitgenodigd om naar de voorstelling te komen, daarna pas wil hij het gesprek aangaan en bij de AIVD langskomen. In februari ontmoeten de theatermakers en de minister elkaar dus in de DWDD-studio.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here