VS wil uitstel encryptieplannen Facebook

0
333

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, vraagt Facebook om uitstel van de plannen om zijn chatdiensten verder te versleutelen. Hij doet dat in een open brief die vandaag is gepubliceerd.

“Dit zet de veiligheid van onze burgers en maatschappijen op het spel, doordat het de mogelijkheden van bedrijf om illegale content en activiteiten, zoals kindermisbruik- en mishandeling, te detecteren sterk beperkt.” Het uitstel zou moeten duren totdat Facebook kan garanderen dat er geen gevaar is voor gebruikers en er een manier is voor opsporingsdiensten om toegang te krijgen tot communicatie van burgers. In feite een achterdeurtje dus.

Australiƫ en Groot-Brittanniƫ hebben zich achter het verzoek geschaard.

Met deze brief geeft het ministerie van Justitie een nieuwe slinger aan het debat over versleuteling. Techbedrijven en privacyvoorvechters zijn van mening dat end-to-end-encryptie heel belangrijk is, bijvoorbeeld om journalisten en activisten te beschermen. Overheden zetten techbedrijven al jaren onder druk om hun toegang te geven tot data van gebruikers.

Focus op privacy

Zuckerberg kondigde in maart van dit jaar aan zijn bedrijf meer te willen focussen op privacy. Centraal staat het aan elkaar knopen van zijn drie chatdiensten – Facebook Messenger, Instagram Direct en WhatsApp -waarbij de eerste twee net als WhatsApp worden voorzien van end-to-end-encryptie.

Deze vorm van versleuteling zorgt ervoor dat alleen de verzender en ontvanger de inhoud van het bericht kunnen lezen. Zowel overheden als Facebook zelf hebben geen toegang tot de inhoud van de berichten. Voor WhatsApp is dit al in 2016 ingevoerd.

“End-to-end-encryptie beschermt alle berichten van meer dan een miljard mensen per dag”, zegt een woordvoerder van Facebook tegen The New York Times. “We verzetten ons tegen pogingen van de overheid om achterdeurtjes in te bouwen omdat ze de privacy en veiligheid van mensen ondermijnen.” Tijdens een bijeenkomst met Facebook-medewerkers zei topman Mark Zuckerberg dat dit een van de “moeilijkste beslissingen is die we moeten nemen”.

De brief komt een paar dagen na een groot verhaal van The New York Times over online kindermisbruik. Daarin wordt onder meer aangehaald dat de komst van end-to-end-encryptie de strijd tegen kindermisbruik zal bemoeilijken, omdat niet meer te zien is wat er in chats rondgaat.

In de brief staat dat Facebook in 2018 16,8 miljoen rapporten stuurde naar het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children, dat is meer dan 90 procent van alle rapporten dat jaar. “Wij begrijpen dat deze rapporten, die essentieel zijn om kinderen te beschermen en terrorisme aan te pakken, niet meer zullen doorkomen als Facebook de wijzigingen doorvoert”, schrijft Barr in de brief.

Bijeenkomst op Justitie

Later vandaag is er op het ministerie van Justitie in de VS een bijeenkomst waarin wordt besproken hoe versleuteling het voor de overheid lastiger maakt om toegang te krijgen tot informatie, waarbij zaken over kindermisbruik centraal zullen staan. Naar verluidt zijn hier ook vertegenwoordigers van Facebook bij aanwezig.

De Nederlandse minister Grapperhaus heeft begrip voor de zorgen van zijn Amerikaanse collega: “Privacy mag nooit het schild worden van criminelen en dus ook niet van mensen die kinderporno uitwisselen.” Grapperhaus wil hier ook zelf in Washington met de Amerikaanse autoriteiten over praten.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here