Home Economie Werkloosheid in Nederland is op twee na laagste van EU

Werkloosheid in Nederland is op twee na laagste van EU

0
482

De werkloosheid in Nederland is 3,5 procent. Met Tsjechiƫ met 1,9 procent en Duitsland op 3,3 procent is de Nederlandse werkloosheid de op twee na laagste van de Europese Unie. Zo blijkt uit cijfers van Eurostat. In de cijfers van oktober stond Nederland op de vijfde plaats.

In de gehele eurozone was het werkloosheidspercentage 7,9 procent. Dat percentage is 0,1 procentpunt lager dan een maand daarvoor, en 1,8 procentpunt lager dan november 2017. Momenteel is het werkloosheidspercentage het laagst sinds oktober 2008.

Het werkloosheidspercentage ligt in de gehele Europese Unie (inclusief landen buiten de eurozone) op ongeveer 6,7 procent in november 2018. In november 2017 was dat nog 7,3 procent.

Volgens ING-analist Bert Colijn blijven de lonen door de lage werkloosheid waarschijnlijk doorstijgen. Voor bedrijven is dat een steeds groter wordend probleem. “Door de economische onzekerheid zijn bedrijven terughoudend in het doorberekenen van de hogere lonen in de prijzen. Daardoor zien ze hun marges verder krimpen.”

“Het zou zeker kunnen dat de werkloosheid minder hard zal afnemen, doordat bedrijven minder bereid zijn om mensen aan te nemen”, aldus Colijn. Volgens hem is het de vraag hoe lang het Europese herstel op de arbeidsmarkt kan doorzetten.

Bron: nu.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here