YouTube is goed voor een jaaromzet van 13 miljard euro

0
254

YouTube heeft het afgelopen jaar een omzet behaald van 13 miljard euro. Dat is bijna tien procent van de totale jaaromzet van moederbedrijf Google (145 miljard euro). Het is voor het eerst dat de omzetcijfers van YouTube naar buiten komen. Google is sinds 2006 eigenaar van YouTube.

De omzet van het concern blijft flink groeien, maar wel minder hard dan in het jaar ervoor. Bovendien hadden analisten meer groei verwacht in het vierde kwartaal. Nabeurs daalde het aandeel Google met vier procent.

Halverwege januari schoot het bedrijf op de beurs nog naar een totale waarde van 1000 miljard dollar.

Volgens een journalist van The New York Times is in de de omzet van YouTube het bedrag meegeteld dat nog aan videomakers moet worden afgedragen. Wat Google daadwerkelijk overhoudt aan advertenties op YouTube ligt dus lager.

Naast omzetcijfers over het videoplatform Youtube is nu ook bekend hoeveel de clouddiensten van Google opleveren: 8 miljard euro. Aan advertenties in bijvoorbeeld Google Zoeken wordt nog altijd het meeste verdiend, het afgelopen jaar 88 miljard euro.

Het concern was tot nu toe heel terughoudend met het delen van informatie over individuele onderdelen. De financieel topvrouw van Alphabet, waar Google onder valt, zegt dat dit nu verandert, onder meer om “meer inzicht te geven in onze bedrijfsvoering”.

Onder een vergrootglas

Google is samen met Facebook het belangrijkste online advertentienetwerk. De twee partijen hebben samen meer dan de helft van de markt in handen. Tegelijkertijd liggen de bedrijven steeds vaker onder een vergrootglas.

Zo lopen er meerdere onderzoeken naar Google, onder meer wegens machtsmisbruik. Het bedrijf kondigde in november aan smartwatchmaker Fitbit te kopen voor 1,8 miljard euro. Een maand later werd gemeld dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de overname gaat onderzoeken, vermoedelijk in het kader van privacy.

De afgelopen jaren kreeg het bedrijf van de Europese Commissie in dit verband een boete van meer dan 8 miljard euro. Hiertegen is het bedrijf in beroep gegaan.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here