Toen de eerste loonstrookjes van 2019 binnen kwamen, stroomden de eerste klachten binnen. De nieuwe cijfers van het CBS over de energierekening maakten ook niet veel mensen blij. Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar 334 euro meer dan een jaar eerder. Bijna dertig euro per maand, voor sommige mensen een hoop geld.
De negatieve ervaringen van de bevolking is goed terug te zien in het consumentenvertrouwen. In januari was het aantal mensen die zijn eigen financiƫle situatie negatief zien groter dan de groep mensen die positief waren. De laatste keer dat op die manier was, was in 2015.
“Wij vragen niet specifiek waarom mensen minder tevreden zijn, maar we zien het wel”, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Dat kan best te maken hebben met het feit dat de btw en de energiebelasting omhoog zijn gegaan. Als je al een baan hebt en geen promotie maakt, is het leuk dat de arbeidsmarkt goed draait, maar daar merk je dan niks van.”
Niet alleen een gevoel
Uit CBS-cijfers uit januari blijkt dat de negatieve ervaringen daadwerkelijk meer zijn dan alleen een gevoel. De consumentenprijzen zijn met 2,2 procent gestegen, 0,2 procent meer dan het gemiddelde cao-loon. Volgens Van Mulligen zegt dat niet alles. Bijvoorbeeld belastingheffing en toeslagen zijn niet meegenomen in die berekening. “Maar de loonontwikkeling is in januari minder positief dan in december. Dat was niet helemaal de verwachting.”
Een woordvoerder van het CPB stelt dat de ontwikkeling van de energiekosten niet afzonderlijk wordt voorspeld. “In onze koopkrachtraming is energie onderdeel van de inflatieraming, het geheel aan prijsstijgingen over alle onderdelen. Voor 2019 zijn wij uitgegaan van een relatief forse prijsstijging van 2,4 procent. Wel wordt rekening gehouden met de effecten van beleid, zoals de verhoging van de energiebelasting en verhoging van de btw.”
Het CPB is bezig met een raming die begin maart zal verschijnen. De woordvoerder zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of de koopkracht voorspellingen over 2019 naar beneden gesteld moeten worden. Er werd een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6 procent voorspeld. Dat komt vooral door loonstijgingen en een aanpassing in het belastingstelsel. Dat mensen met een kleine portemonnee hier niet veel van zouden merken, was al wel duidelijk. Bovendien hebben zij het meest last van de stijgende energieprijs.
Bron: ad.nl